Ve středu 20. března proběhne v Atriu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR vernisáž výstavy Strážnický modrotisk – propojení tradice a současného designu, které jsem udělil svoji záštitu. Samotná výstava je pak k vidění do 28. března.

Modrotisk je tradiční technika zdobení látek. Pomocí forem se na plátno nanese hmota, která chrání textilii v místech, která se nemají zabarvit. Potištěná látka je poté zastudena barvena v indigové lázni. Tato technika se v Evropě rozšířila na počátku 18. století a stále se používá v České republice, Rakousku, Maďarsku, Německu a na Slovensku. Pro modrotisk je charakteristická regionálnost, která se projevuje především užíváním odlišných motivů.
Na podzim roku 2018 byl modrotisk zápsán na seznam nemateriálního dědictví UNESCO.

Výrobou modrotisku se v České republice doposud zabývají dvě rodinné dílny. Jednou z nich je právě strážnická dílna rodiny Jochových, která se věnuje modrotisku již pátou generaci.
Ačkoliv má technika modrotisku ve Strážnici více než stoletou tradici, v současné době zažívá velkou renesanci v oděvní tvorbě. Studenti Střední školy ve Strážnici se zasadili o propojení tradice s moderním designem. Za pomoci svých pedagogů a strážnické dílny vytvářejí unikátní designové kousky, které je možné vidět na různých výstavách a expozicích.